animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Διπλό «χαράτσι» για χιλιάδες ΙΧ Εφέτος επιβάλλεται φόρος πολυτελείας σε όσους διαθέτουν οχήματα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών

Διπλό «χαράτσι» εφέτος για χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων μετά τη θεσμοθέτηση επιβολής φόρου πολυτελείας σε όλους όσοι διαθέτουν οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών και είναι ηλικίας ως 10 ετών.

Περισσότεροι από 5.500.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών θα πρέπει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών www.gsis.gr και να εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια με τα τέλη κυκλοφορίας.

Μάλιστα μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας θα διαπιστώσουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ΙΧ ότι είναι και ο φόρος πολυτελείας 5% ή 10% επί του τεκμηρίου εφόσον το όχημα είναι από 1.929 κυβικά ως 2.500 κυβικά και από 2.501 κυβικά και άνω αντιστοίχως.

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, προκύπτει ότι χιλιάδες είναι πλέον οι ιδιοκτήτες ΙΧ οι οποίοι ουσιαστικά πληρώνουν νοίκι στο κράτος για το αυτοκίνητο που είχαν αγοράσει πριν από αρκετά χρόνια και σήμερα δεν αξίζει ούτε το ποσό των τελών κυκλοφορίας μαζί με το νέο «χαράτσι».

Για παράδειγμα, ένα «δίλιτρο» αυτοκίνητο πενταετίας θα επιβαρυνθεί με τέλη κυκλοφορίας 660 ευρώ συν φόρο πολυτελείας 440 ευρώ. Σύνολο επιβάρυνσης: 1.100 ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προστεθούν και τα ασφάλιστρα για το όχημα, τότε ο ιδιοκτήτης του σε τρία χρόνια θα έχει πληρώσει την αξία που έχει σήμερα το όχημα αυτό μεταχειρισμένο.

Στην περίπτωση που το ίδιο αυτοκίνητο είναι ηλικίας άνω των 5 ετών και ως 10 ετών, τότε ο φόρος πολυτελείας ανέρχεται σε 10% επί της μειωμένης λόγω ηλικίας τεκμαρτής δαπάνης και θα πληρωθεί φόρος 308 ευρώ συν τα τέλη κυκλοφορίας που είναι 660 ευρώ. Σύνολο επιβάρυνσης: 968 ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ και μοτοσικλετών καθώς ούτε εφέτος η Εφορία θα ταχυδρομήσει ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών. Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ΙΧ να μπουν στην ιστοσελίδα www.gsis.gr και να εκτυπώσουν από μόνοι τους το ειδοποιητήριο.

Αξίζει να τονιστεί ότι για την εκτύπωση ειδοποιητηρίων χρειάζονται απαραιτήτως οι κωδικοί πρόσβασης ή ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Στη συνέχεια θα μπορεί ο κάτοχος του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας να πάει στην τράπεζα, στα ΕΛΤΑ ή να χρησιμοποιήσει το e-banking (τραπεζικές συναλλαγές μέσω Ιnternet) και να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας με βάση το ειδοποιητήριο που έχει εκτυπώσει.

Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2013. Οσοι δεν πληρώσουν ως τα τέλη Δεκεμβρίου θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ίσο με την αξία των τελών.

Τέλος, από πέρυσι έχουν καταργηθεί τα αυτοκόλλητα σήματα που κολλούσαν οι κάτοχοι των οχημάτων στα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους. Πλέον για να αποδείξει κάποιος ότι έχει πληρώσει τα τέλη θα έχει στο αυτοκίνητό του την απόδειξη πληρωμής.
 tovima.gr