animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τις 22.000 φθάνουν ήδη οι διακοπές Την εικόνα αυτή μεταφέρει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Στέλιος Σταυρίδης

Λόγω χρεών η ΕΥΔΑΠ σταματάει την υδροδότηση
Tου Γιωργου Λιαλιου
Τις 22.000 φθάνουν ήδη οι διακοπές στην υδροδότηση λόγω χρεών στην ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον, 2.500 «ρολόγια» αφαιρούνται ετησίως επειδή διαπιστώνεται κλοπή νερού, ενώ αντίστοιχος αριθμός επανασυνδέεται. Ολα αυτά σε μια εταιρεία που επιχειρεί να «πνίξει» τη γραφειοκρατία, απόρροια δύσκαμπτων ή απηρχαιωμένων κανονισμών και συχνά παράλογων αποφάσεων.
Την εικόνα αυτή μεταφέρει στην «Κ»  ο νέος πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Στέλιος Σταυρίδης, κλείνοντας ένα μήνα στον οργανισμό. Εχοντας μακρά «θητεία» στον ιδιωτικό τομέα ως επιχειρηματίας, ο κ. Σταυρίδης αρνείται να δεχθεί τα «παράλογα» του Δημοσίου. «Η Εταιρεία είναι ανέλπιστα καλή για Δημόσιο. Καθημερινά προσφέρει σημαντικό έργο και έχει ως προσωπικό πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Ταυτόχρονα όμως έχει απίστευτη δυνατότητα βελτίωσης. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, η έμφαση στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα, πράγματα που οι προηγούμενες διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ θεώρησαν δεδομένα».
Τα παραδείγματα είναι πολλά:
- Γιατροί. «Η ΕΥΔΑΠ διαθέτει περί τους 20 γιατρούς και 20 νοσοκόμες, για να παρέχει περίθαλψη σε εργαζομένους και συνταξιούχους. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι το ωράριο των ιατρών πρέπει να είναι 09.00-13.30 γιατί έχουν κερδίσει με δικαστική απόφαση να εργάζονται 4,5 ώρες την ημέρα», λέει στην «Κ». «Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που καταρρέει η κοινωνία να υπάρχουν πολίτες που εργάζονται μόλις 4,5 ώρες/ημέρα, δεν είναι κατάκτηση, αλλά μια αντικοινωνική πράξη. Θέλω να τους μιλήσω, είμαι σίγουρος ότι θα φιλοτιμηθούν να εργαστούν περισσότερο».
- Σφραγίδες και fax. «Η ΕΥΔΑΠ είναι γεμάτη σφραγίδες. Εχω ζητήσει την απογραφή τους, πιστεύω ότι είναι περί τις 6.000. Εγώ ως πρόεδρος έχω αρκετές, η μία γράφει “εμπιστευτικό”, άλλη “επείγον”, άλλη “γραφείο προέδρου”. Μου φαίνονται εξωφρενικά όλα αυτά. Οπως και το ότι ένας μεγάλος οργανισμός εξακολουθεί να χρησιμοποιεί fax για την επικοινωνία του πληρώνοντας χαρτί, μελάνι και συντήρηση μηχανημάτων, όταν υπάρχει το e-mail. Μέσα σε ένα τρίμηνο ελπίζω ότι θα μειώσω τις σφραγίδες σε 1.000 και θα “αποσύρω” όλα τα fax».
- Αλληλογραφία. «Κάθε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ πρέπει να γράφεται σύμφωνα με έναν κανονισμό αλληλογραφίας 70 σελίδων. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται τεράστια σπατάλη χρόνου και χαρτιού. Σκοπεύω να τον αντικαταστήσω με έναν κανονισμό... 7 γραμμών, που να περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα».
- Τόνοι χαρτιού. «Πριν από κάθε διοικητικό συμβούλιο, τα 13 μέλη του λαμβάνουν στο σπίτι για να μελετήσουν τις εισηγήσεις επί των θεμάτων που θα συζητηθούν. Για κάθε θέμα που αναφέρεται σε ένα νόμο ή μια παλαιότερη απόφαση αποστέλλεται μαζί και ο αντίστοιχος νόμος ή η απόφαση. Το αποτέλεσμα είναι να αποστέλλεται σε καθέναν ένα πακέτο 5-8 κιλών χαρτιού, ύψους περίπου 70 εκατοστών. Τα κατήργησα άμεσα όλα αυτά και ζήτησα να αποστέλλονται ηλεκτρονικά».
- «Οστεοφυλάκιο». «Στα υπόγεια της ΕΥΔΑΠ υπάρχει ένα τεράστιο αρχείο που οι εργαζόμενοι το ονομάζουν... οστεοφυλάκιο! Μόνο που σε ένα οστεοφυλάκιο ξέρεις τι υπάρχει σε κάθε κουτί...».
Παρά τα... παράλογα, ο κ. Σταυρίδης εκτιμά ότι η ΕΥΔΑΠ είναι μια δυναμική εταιρεία, με μεγάλη προοπτική. «Οσο πιο ισχυρή είναι η Εταιρεία, τόσο λιγότερο μπορεί να πληγεί από μικρά και μεγάλα πιράνχας», λέει. «Ο τρόπος ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, όχι δικό μας. Με δεδομένο ότι τα έσοδα θα συνεχίσουν να πέφτουν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας, πρέπει να κάνουμε καλύτερη διαχείριση στη λειτουργία της Εταιρίας, βελτιώνοντας και την ποιότητα των υπηρεσιών της. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο διεκόπη η υδροδότηση σε 22.000 πελάτες λόγω χρεών. Πρέπει λοιπόν να εισπραχθούν άμεσα όλα τα χρέη τρίτων (δήμων, υπουργείων, μεγάλων καταναλωτών) προς την ΕΥΔΑΠ και να λυθεί το θέμα της κρατικής ενίσχυσης του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας, ειδάλλως θα καταντήσει σαν τη ΔΕΗ, μετακυλίοντας την αναποτελεσματικότητά της στα τιμολόγια».