Υπέρ της επαναφοράς του βασικού μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν τη μείωση του 22%, και της διατήρησης της ισχύος της μετενέργειας, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στα πλαίσια του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων που ξεκίνησε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης. Η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων θα γίνει πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα», την αντιμετώπιση της «κοινωνικής μάστιγας της ανεργίας», όπως την αποκάλεσε και εξέφρασε την απορία του γιατί οι άλλοι κοινωνικοί εταίροι και ιδιαίτερα η ΓΣΕΕ, δεν αναδεικνύουν αυτό το θέμα ως πρωτεύον. «Όσο επιμένουμε να μιλάμε μόνο για τους μισθούς και να αγνοούμε τους άμισθους, κάνουμε διάλογο όχι ως κοινωνικοί εταίροι αλλά ως Γραμματείς και Φαρισαίοι», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Κύκλοι του ΣΕΒ υποστήριζαν, πάντως, ότι απαιτούνται, εκτός των άλλων, επείγοντα αναπτυξιακά μέτρα και τόνιζαν ότι η «ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη και δεν λειτουργεί».
Από το μεσημέρι, ο υπουργός Ιωάννης Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΣΕ) καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις αυτές, ο υπουργός Εργασίας τόνισε, ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει δημιουργήσει ασφυκτικό και επώδυνο οικονομικό περιβάλλον και πρόσθεσε, ότι «απαιτούνται νέες κοινωνικές συμφωνίες, που θα αποκαταστήσουν την ισορροπία και την αποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας».
Αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ υψηλή ανεργία που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας έχει την πρόθεση «να προχωρήσει σε ειλικρινή διάλογο», και ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους, να συμμετέχουν ενεργά στο διάλογο «για την εύρεση νέων, αποτελεσματικών και κοινά αποδεκτών λύσεων».
Ο κ. Βρούτσης, κατέληξε λέγοντας ότι η πολιτική που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εργασίας μπορεί να περιγραφεί με τρεις λέξεις έννοιες: «Ισορροπία, Νομιμότητα, Δικαιοσύνη».
Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας διευκρίνιζαν, ότι οι συναντήσεις που γίνονται, έχουν σαν στόχο να επιτευχθεί μια κατ' αρχήν συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαβούλευση για τους μισθούς και τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτικών ενώσεων, συνδικάτων και κυβέρνησης και εν συνεχεία να προχωρήσει η συζήτηση για τη επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.
Η πρώτη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη.
ΓΣΕΕ: Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν...
Από την πλευρά της η εκτελεστική γραμματεία της ΓΣΕΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, με ανοιχτή ημερομηνία, καθώς και την οργάνωση συλλαλητήριου στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ξεκινά η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από τους εργοδότες να προχωρήσουν στην υπογραφή νέας Σύμβασης στα πλαίσια της συμφωνίας του περασμένου Φεβρουαρίου, χωρίς μειώσεις μισθών, με παράλληλη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και της ισχύος της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων.
Η ΓΣΕΕ, με επιστολή της στους προέδρους των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ καλεί σε διάλογο προκειμένου να επικαιροποιηθεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Τον βασικό μισθό που υπήρχε πριν τη μείωση του 22% - στα επίπεδα των 751 ευρώ - με μια μείωση της τάξης του 5-6%, έθεσε ως βάση στον κοινωνικό διάλογο και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος, σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος.
Επαναφορά των κατώτερων αμοιβών σε προ κρίσης επίπεδα και πάγωμα των μισθών για μια τριετία, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. "Προτείνουμε ανασχεδιασμό των εργασιακών σε 'λευκό χαρτί' και εφ' όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη και τις υπερβολές του παρελθόντος" τόνισε ο κ.Κορκίδης.