Β. Μανδραβελης
Αίτημα σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΕΥΔΑΠ με βασικό θέμα την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας έχει απευθύνει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Η σχετική επιστολή διαβιβάστηκε την περασμένη Δευτέρα (16/7/2012) στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ κ. Θεμιστοκλή Λέκκα και το ταμείο, κάτοχος πλέον του 61% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, καλεί τον πρόεδρο της εταιρείας να συγκαλέσει το Δ.Σ. προκειμένου να αποφασιστεί η σύγκληση έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας. Βασικό θέμα συζήτησης στη Γ.Σ. που θα συγκληθεί είναι η αλλαγή μέλους του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ.
Στόχος, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Νίκο Μπάρδη, είναι ο ίδιος, καθώς επήλθε σύγκρουση με τη διοίκηση του ταμείου σε θέματα που αφορούν τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Μιλώντας προς την «Κ» ο κ. Μπάρδης αναφέρει ότι αφορμή για την επιχειρούμενη απόλυσή του είναι η διαφορά άποψεων μεταξύ ταμείου και ΕΥΔΑΠ, τόσο στο θέμα της διανομής μερίσματος για τα κέρδη της χρήσης του 2011 όσο και για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) τον περασμένο Μάιο, η οποία διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ μέχρι το 2015 με παράλληλη μείωση των αποδοχών 35%.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, η βασική αιτία σύγκρουσης με το ΤΑΙΠΕΔ ήταν η πίεση που ασκούσε στο Δημόσιο ώστε να καταβάλει οφειλές ύψους περίπου 540 εκατ. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα, ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Μπάρδης είχε αποστείλει το περασμένο φθινόπωρο σχετική επιστολή στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρδη, η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να αποδεχθεί για την οφειλή αυτή ακόμη και ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, παρά το μεγάλο ρίσκο που αναλάμβανε. Υπενθυμίζεται ότι η τεράστια οφειλή του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ οφείλεται στην μη καταβολή της κρατικής συμμετοχής στα έργα υποδομών που υλοποίησε η εταιρεία υδάτων πρωτεύουσης στο πλαίσιο των ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ στη διάρκεια της περασμενης δεκαετίας. Η οφειλή αυτή, ύψους 500 εκατ. ευρώ, φυσικά δεν αμφισβητείται από το ελληνικό Δημόσιο. Επίσης δεν αμφισβητείται μια δεύτερη οφειλή του Δημοσίου, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που αφορά την καταβολή εφάπαξ εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ που απασχολούνταν την 31/12/1999.
Με τη θέση της επιστροφής της οφειλής του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ φέρεται να διαφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ, είτε με τη μορφή συμψηφισμού οφειλών της ΕΥΔΑΠ προς το Δημόσιο είτε με τη μορφή ομολόγων. Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Μπάρδη, προκρίνει η οφειλή να αποτελέσει αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τον ιδιώτη επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ και με τον πωλητή, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή το Δημόσιο να συμψηφίσει την οφειλή αυτή με το καταβαλλόμενο τίμημα των προς απόκτηση μετοχών της ΕΥΔΑΠ. Οπως και να έχει η κατάσταση, η αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ φέρεται να έχει δρομολογηθεί και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει ονόματα στελεχών προοριζόμενα για την αντικατάσταση του κ. Μπάρδη.
news.kathimerini.gr