Καλά κρατεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύου και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχετικά με την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.
Αυτή τη φορά, «μήλον της έριδος» είναι η ΕΥΔΑΠ για την οποία βγήκαν… μαχαίρια, ακόμη μία φορά, μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη και του Κ. Μητρόπουλου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, για το ποιος έχει τελικά την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων! Η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι ξέσπασε, μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι το υπουργείο Οικονομικών και το ΤΑΙΠΕΔ «πωλούν στρατηγικές επιχειρήσεις σαν να επρόκειτο για “επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων”», ενώ σχετικά με την ΕΥΔΑΠ έχει ήδη δηλώσει ότι «το υπουργείο Υποδομών συνεχίζει να εποπτεύει την λειτουργία της ΕΥΔΑΠ ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση».
Σε νέα του ανακοίνωση ο κ. Βορίδης, επαναλαμβάνει ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως απλή πώληση κάποιων πάγιων περιουσιακών στοιχείων, γιατί αφορά στην εκμετάλλευση ενός κοινωνικού αγαθού, που είναι το νερό και μάλιστα από εταιρεία που κατέχει μονοπωλιακή θέση στην αγορά».
Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι το υπουργείο πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην διαδικασία της αποκρατικοποίησης, εξασφαλίζοντας κατά το λόγο της συμμετοχής του το δημόσιο συμφέρον. Εξάλλου, εξηγεί, η μεταφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το υπουργείο Οικονομικών στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται ύστερα από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών και αποτελεί εσωτερική μεταφορά σε οργανισμό που εποπτεύεται από το ίδιο.
«Σε κάθε περίπτωση, η όποια μελλοντική ιδιωτικοποίηση της εταιρείας πρέπει να έχει την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, όπου συμμετέχουν εκτός από το υπουργείο Υποδομών τα εξής συναρμόδια υπουργεία: Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εργασίας και Πολιτισμού» σημειώνει.
Όμως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Κ. Μητρόπουλος φαίνεται ότι… ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις αυτές και έσπευσε να τονίσει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ότι «οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με αποφάσεις του διοικητικού Συμβουλίου και όχι με αποφάσεις της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων».
Δηλαδή, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο είναι «κοινό μυστικό» ότι δεν έχει και την αποτελεσματικότερη λειτουργία, θεωρείται ανώτερο και καταλληλότερο από τρία υπουργεία για να αποφασίζει για την τύχη των δημοσίων οργανισμών!
Ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο κ. Μητρόπουλος αφήνει στην… διακριτική ευχέρεια του υπουργείου Υποδομών την εποπτεία των υδάτινων πόρων!
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: «Η αποκρατικοποίηση της εταιρείας δεν αφορά σε πώληση παγίων περιουσιακών στοιχείων. Όπως συμβαίνει διεθνώς και με άλλες αντίστοιχες εταιρείες διαχείρισης υδάτινων πόρων, η ΕΥΔΑΠ δεν αποτελεί ιδιοκτήτη των δικτύων αλλά παραχωρησιούχο, δηλαδή είναι ο διαχειριστής του δικτύου κατ’ ανάθεση από την Ελληνική Δημοκρατία, με εντολή διαχείρισης η οποία εκπνέει σε σύντομο χρονικό διάστημα (2019).
Η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία προβλέπεται από τη δεύτερη δανειακή σύμβαση της χώρας που υπερψηφίσθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αφορά στην ανάθεση -κατόπιν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού - της διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης, στον φορέα εκείνον που θα προσφέρει μεγαλύτερο τίμημα στο Ελληνικό Δημόσιο, θα μεταφέρει καλύτερη τεχνογνωσία και θα εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα υπηρεσιών στον ελληνικό λαό.
Το ΤΑΙΠΕΔ αποφασίζει, χωρίς αμφιβολία, με μοναδικό γνώμονα το συνολικό συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και οι αποφάσεις του ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο (ν.3809/2011) του ΤΑΙΠΕΔ, οι αποκρατικοποιήσεις εκτελούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι με αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων. Προφανώς η εποπτεία των υδάτινων πόρων παραμένει ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.».
moneypost.gr