animated-greece-flag-image-0011

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Τα "μυστικά" της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ


Να τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων με την πώληση μετοχών των δύο εταιρειών υδάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης…

Η πρόσφατη κόντρα του ΤΑΙΠΕΔ με τον κ. Μάκη Βορίδη για το αν το υπουργείο Υποδομών έχει λόγο στην πώληση της ΕΥΔΑΠ είναι ένα απλό επεισόδιο μπροστά στα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν στο Ταμείο ώστε να πωληθεί το 74% της ΕΥΑΘ και το 61% της ΕΥΔΑΠ.
Η πώληση των δύο εταιρειών κρύβει δύο «βρώμικα μυστικά»:
Πρώτον, και οι δύο έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση των δικτύων, οι οποίες λήγουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Η σύμβαση της ΕΥΔΑΠ λήγει το 2019 και σχεδόν μια δεκαετία αργότερα (το 2031) λήγει η αντίστοιχη σύμβαση της ΕΥΑΘ.
Δεύτερον, με βάση το κοινοτικό δίκαιο, οι συμβάσεις δε μπορούν να παραταθούν χωρίς διαγωνισμό, πράγμα που σημαίνει πως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι δύο εταιρείες θα εκμεταλλεύονται τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης μετά τη λήξη τους.
Μπορεί να ενδιαφερθούν ισχυροί εγχώριοι οι ξένοι όμιλοι και να καταθέσουν καλύτερες προσφορές.
Ποιος λοιπόν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ποσοστό των δύο εταιρειών όταν γνωρίζει πως σε λίγα χρόνια ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των δικτύων;
Γιατί να μην περιμένουν οι επενδυτές 8 – 10 χρόνια και να «χτυπήσουν» το διαγωνισμό εκμετάλλευσης αντί να δαπανούν σήμερα κεφάλαια για την απόκτηση των ΕΥΔΑΠ ή ΕΥΑΘ;
Οι σύμβουλοι του Ταμείου, που επεξεργάζονται το σχέδιο πώλησης, θεωρούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο περιορισμένου ή μηδενικού ενδιαφέροντος εξαιτίας αυτού του λόγου.
Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εξετάζουν διάφορες λύσεις, μία από τις οποίες είναι να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι διαγωνισμοί πώλησης μετοχών με τους διαγωνισμούς επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης των δικτύων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, πιθανώς επειδή απαιτούνται εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία έχει ζητήσει, πάντως, να λειτουργήσει πριν την έναρξη της διαδικασίας πώλησης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ η Ανεξάρτητη Αρχή Υδάτων στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη αρχή θα λειτουργεί κατά το πρότυπο της ΡΑΕ στην ενέργεια ή της ΕΕΤΤ στις τηλεπικοινωνίες και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς (ποιοτική παροχή υπηρεσιών, τιμολόγια, κ.λπ.).
Αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα και σε άλλους προς ιδιωτικοποίηση τομείς όπως τα λιμάνια, οι αυτοκινητόδρομοι, κ.λπ.
Πηγή: euro2day.gr