animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΕΥΔΑΠ: Γαλλική πίεση για να μπει πωλητήριο μέσα στο 2011 [ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ]

Σε κινήσεις που έχουν στόχο να ενισχύσουν την αξία της ΕΥΔΑΠ εν όψει ιδιωτικοποίησης προχωρεί η διοίκηση της επιχείρησης.

Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν πως με την σύσταση της θυγατρικής ΕΥΔΑΠ Νήσων, την αποσαφήνιση του πλαισίου λειτουργίας της θυγατρικής που ελέγχει τα πάγια και τον διαχωρισμό δραστηριοτήτων, ο όμιλος θα αποκτήσει μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία.
Την ίδια στιγμή καλά ενημερωμένη πηγή υποστηρίζει πως γαλλικών συμφερόντων όμιλος ασκεί πιέσεις ώστε το Δημόσιο να προχωρήσει σε πώληση μετοχών μέσα στο 2011. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον ξένων για την εταιρεία, ειδικότερα όμως των γαλλικών ομίλων Veolia και Suez Gaz de France, είναι γνωστό από την εποχή της προκήρυξης σχετικού διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ επί ημερών Νέας Δημοκρατίας.
Αναζωπύρωση σεναρίων
Η τοποθέτηση στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ του Νίκου Μπάρδη -υψηλόβαθμου στελέχους της Veolia για περισσότερα από είκοσι χρόνια- είχε σταθεί αφορμή για την αναζωπύρωση σεναρίων που έκαναν λόγο για την εκχώρηση και της διοίκησης στους υποψήφιους αγοραστές. Ο ίδιος βέβαια σημειώνει πως η ΕΥΔΑΠ διαθέτει αξιόλογο προσωπικό και ως εκ τούτου δεν προκύπτει ανάγκη εκχώρησης του management σε τρίτους. Ωστόσο οι βουλές του οικονομικού επιτελείου είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια από τη στιγμή που στην τελευταία διυπουργική σύσκεψη αποφασίσθηκε η πώληση πλειοψηφικού πακέτου.
Επιχειρηματικός παράγοντας θεωρεί πως η τοποθέτηση ενός τόσο έμπειρου στελέχους, που έχει ταξιδέψει (για λογαριασμό της τότε Vivendi Water) σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαχείριση των υδάτων τους, ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της επιχείρησης.
Με τρέχουσα αποτίμηση στα 550 εκατομμύρια ευρώ η εισηγμένη υπολογίζεται πως σε μια καλύτερη συγκυρία θα μπορούσε να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα από τα 300-330 εκατ. ευρώ που θα έπιανε σήμερα.
Παράλληλα με τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ Νήσων εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί επιπλέον κίνητρο για εγχώριους ομίλους που ενδιαφέρονται για τη διανομή ύδατος στα νησιά αλλά και τη συλλογή, επεξεργασία λυμάτων που παράγονται σε αυτά, όπως και για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων.
Σημειωτέον πως στον διαγωνισμό της ΕΥΑΘ τόσο ο Ελλάκτωρ (σε συνεργασία με την Suez Enviroment) όσο και ο όμιλος ΓΕΚ/Τέρνα (σε κοινό σχήμα με την ισπανική Aqualia) ήταν μεταξύ των ενδιαφερόμενων για τη διαχείριση υδάτινων πόρων.
Επιχειρηματικοί κύκλοι εκτιμούν πως η δημιουργία της ΕΥΔΑΠ Νήσων μπορεί να αποδειχθεί σε ένα από τα δελεαστικότερα... προικώα τής υπό ιδιωτικοποίηση μητρικής. Εκτίμηση που εξηγεί την ενέργεια της διοίκησης να προχωρήσει στη σύσταση αυτόνομης εταιρείας (κατά 100% θυγατρικής) με ξεχωριστή διοικητική δομή και δραστηριότητες.
Αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που προεξοφλούν δραματική επιβάρυνση στο κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, φέρνουν δε ως παράδειγμα την αύξηση της τιμής του νερού στην Αγγλία. Πράγματι οι ιδιωτικοποιήσεις, που έγιναν την περίοδο 1989-1993, ανέβασαν την τιμή του νερού αρχικά κατά 50% και συνολικά κατά 245% μέχρι το 2006. Επίσης στην Αγγλία και τη Γερμανία το προσωπικό μειώθηκε από επτά χιλιάδες εργαζόμενους το 2009 σε 4.700 πέρυσι.
Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ