animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ: Μεγάλη η συμμετοχή στη 48ωρη απεργία

Πολλοί διαδηλωτές προτίμησαν τα καλέσματα των «Αγανακτισμένων»

Με μεγάλη συμμετοχή -σύμφωνα με τους συνδικαλιστές- άρχισε σήμερα η 48ωρη γενική πανελλαδική απεργία, που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και την κυβερνητική πολιτική.

Κατά τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 100% σε εργατικούς χώρους όπως τα Διυλιστήρια, τα Ναυπηγεία, τις μεταφορές, λιμάνια και πλοία, τη χαλυβουργία, κλπ. Στις Τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, στην Οικοδομή, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η απεργία προσέγγισε το 80%.

Πάντως η απεργιακή συγκέντρωση και το συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως προς το Σύνταγμα, είχε περιορισμένη συμμετοχή. Γεγονός που κατά τους συνδικαλιστές ερμηνεύεται από το ότι πολλοί διαδηλωτές προτίμησαν τελικά τα καλέσματα των «Αγανακτισμένων» κατ' ευθείαν στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι η συμμετοχή στην απεργία αλλά και οι πλατείες της χώρας, αποδεικνύουν το μέγεθος της οργής και της αγανάκτησης των εργαζομένων απέναντι στο Μεσοπρόθεσμο, την ώρα που οι έχοντες και κατέχοντες -όπως είπε χαρακτηριστικά- «πίνουν στην υγεία των κορόιδων»...

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο εξαθλιώνουν τη ζωή όλων και προειδοποίησε ότι οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα έχουν αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για συνέχεια των αγώνων μέχρι την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ολοκλήρωναν το δικό τους απεργιακό πρόγραμμα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια και διαδήλωση προς το Σύνταγμα.

Στο απεργιακό ψήφισμα των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ -μεταξύ άλλων- απαιτείται η επαναχορήγηση του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, ο σεβασμός στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και η στήριξη -αντί το ξεπούλημα- των μεγάλων δημόσιων επιχειρήσεων.

Στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων ομιλήτρια ήταν η Μεταξία Στεκουλέα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων.