animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
ΑΓΓΕΛΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ

Οι κανονικές άδειες πρέπει να χορηγούνται στους εργαζόμενους με έγκαιρη ειδοποίηση τους ώστε μπορούν να προγραμματίσουν το χρόνο αδείας τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο είναι γνωστό ότι στην ΕΥΔΑΠ, όπως και σε άλλες εταιρείες, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού και των αναγκών που προκύπτουν αυτό δεν ήταν πάντα εφικτό, με αποτέλεσμα συχνά εργαζόμενοι να σωρεύουν υπόλοιπο άδειας προηγουμένων ετών.  Ο εργοδότης, είναι υποχρεωμένος να χορηγήσει την άδεια στον μισθωτό, μέχρι το τέλος τους ημερολογιακού έτους. Με τη λήξη του ημερολογιακού έτους η αξίωση του μισθωτού μετατρέπεται σε χρηματική, και ο εργοδότης οφείλει να καταβάλει στον μισθωτό τις αποδοχές και το επίδομα αδείας, αλλιώς υφίσταται αστικές, ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.
Σε ότι με αφορά, αποδέχθηκα την καταβολή αποζημίωσης για μη χορηγηθείσα άδεια του έτους 2013, για την οποία εξ όσων γνωρίζω ειδοποιήθηκαν και όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν υπόλοιπα αδειών του ίδιου έτους, συνεπώς δεν υπήρξε καμία επιλεκτική μεταχείριση.  Ενώ λοιπόν η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης έναντι μη χορηγηθείσας άδειας, όπως ο Νόμος ρητά ορίζει, είχε ξεκινήσει για όλους τους εργαζομένους από την προηγούμενη Διοίκηση, η παρούσα διοίκηση τη διέκοψε, επιλέγοντας να υποχρεώσει το προσωπικό στην λήψη των κανονικών τους αδειών προηγουμένων ετών, εσπευσμένα στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στην εύρυθμη λειτουργία της Εταιρείας και διχασμό στους εργαζόμενους.  
Επί είκοσι δύο χρόνια υπηρετώ την Εταιρεία ακολουθώντας την ίδια συνεπή πορεία, απευθυνόμενος πάντα με ειλικρίνεια στους συναδέλφους μου και δεν έδωσα σε κανέναν το δικαίωμα να μου προσάψει κάτι μεμπτό.  Ουδέποτε επιβάρυνα την Εταιρεία με υπερωρίες ή άλλες έκτακτες αμοιβές, ουδέποτε έδωσα το παραμικρό δικαίωμα.  Η συγκεκριμένη αποζημίωση χορηγήθηκε σε μένα και σε άλλους συναδέλφους, σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας.  Ωστόσο επειδή προέκυψε ότι για το έτος 2014, η σημερινή Διοίκηση δεν αποζημίωσε το σύνολο των εργαζομένων, ακυρώνοντας κάθε έννοια ισονομίας και ίσης μεταχείρισης, κατέθεσα στις 15.2.2016 επιστολή με την οποία επιστρέφω το σύνολο της συγκεκριμένης αποζημίωσης.
Διαθέτω αυτά τα χρήματα στους κυρίους Παπαδόπουλο – Μπενίση, για να καταθέσουν και αυτό το ποσό μαζί με 20 εκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Αττικής (που μέσα σε λίγες μέρες έχουν απομείνει μόνο τα έξι εκατομμύρια, αφού έχει απωλεσθεί το 70% της «επένδυσης»). Τα διαθέτω μαζί με τα 22,5 εκατομμύρια εργολαβιών δικτύου ύδρευσης που εκχωρούν όλο το τεχνικό αντικείμενο της Εταιρείας, μαζί με τα 155 εκατομμύρια των ταμειακών διαθεσίμων της Εταιρείας που τοποθέτησε η Διοίκηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η κυβέρνηση ξεμένει και πάλι από χρήματα, τα διαθέτω για να πληρώσουν απερίσπαστοι τους διορισμούς συγγενών και κομματικών φίλων, στην πρόσληψη συμβούλων κλπ.  Ας τα προσθέσουν οι κύριοι Παπαδόπουλος - Μπενίσης, που θα νοικοκύρευαν και θα μείωναν τις δαπάνες, για να καλύψουν το κατά πολύ αυξημένο πρόγραμμα προμηθειών των 162 εκατομμυρίων ευρώ και για να μειώσουν τη μεγάλη ζημιά από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τρίτων που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο.
Λυπάμαι ειλικρινά που οι χειρισμοί της σημερινής Διοίκησης για το συγκεκριμένο θέμα κατάφεραν να διχάσουν το προσωπικό της Εταιρείας και να το αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα μας όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις κατασχέσεις κατοικιών και τα σοβαρά ζητήματα που απειλούν την καθημερινή μας επιβίωση.  Λυπάμαι γιατί βρέθηκαν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι που επί μήνες προωθούν αυτήν την χυδαία προπαγάνδα, λέγοντας πως δήθεν πήραμε λίγα κουπόνια τροφής για το 2015, ενώ στην πραγματικότητα όλοι οι συνάδελφοι ξέρουν καλά πως ενώ το 2014 πήραμε 1.050 ευρώ σε κουπόνια, το 2015 πήραμε 1.230, δηλαδή επιπλέον 180 ευρώ.  
Θλίβομαι από το γεγονός ότι όλες αυτές τις μέρες, με άθλιο τρόπο, διαπομπεύτηκαν και στοχοποιήθηκαν συνάδελφοι, που έλαβαν από την Εταιρεία την αποζημίωση κανονικής αδείας τους.  Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω ότι εντελώς «συμπτωματικά» οι «ανώνυμοι» κύκλοι που διέρρευσαν τη συγκεκριμένη λίστα επέλεξαν να το κάνουν την επόμενη μέρα της κυκλοφορίας δύο ανακοινώσεων, που η μια αφορούσε τον τρόπο ανάθεσης εργολαβιών ύψους 22,5 εκατ. ευρώ και η άλλη το μπάχαλο που η σημερινή Διοίκηση δημιούργησε στην καθημερινή λειτουργία των Περιφερειακών Γραφείων της ΕΥΔΑΠ, μετά τα δήθεν μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Οφείλω να δηλώσω ότι, παρά τις όποιες μεθοδεύσεις, θα συνεχίσω απτόητος να ασκώ τα καθήκοντά μου ως Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ, να διατυπώνω ξεκάθαρα τις θέσεις μου, να ενημερώνω, να θέτω ερωτήματα και να διεκδικώ το καλύτερο για τους συναδέλφους μου, όσο κι αν ενοχλώ ορισμένους.  
Δεν μπορεί να μη μας απασχολήσει το γεγονός ότι για την πρωτοφανή διαρροή προσωπικών δεδομένων από μια μεγάλη-εισηγμένη εταιρεία σαν την ΕΥΔΑΠ δεν έχει καν διενεργηθεί έρευνα.  Είναι αυτονόητο ότι ανησυχώ καθώς αν η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων της, ενδεχομένως να διαρρεύσουν στοιχεία και άλλων συναδέλφων, μπορεί και πελατών ή ακόμα χειρότερα οικονομικά δεδομένα προς διευκόλυνση διάφορων επίδοξων «επενδυτών».
Η κραυγαλέα αδιαφορία της Διοίκησης στο ζήτημα αυτό, οφείλει να προβληματίσει όλους μας, κυρίως όταν είναι γνωστό από πού έφυγαν τα στοιχεία και ποιοι διακίνησαν τα στοιχεία αυτά.  
Άσχετα από την προκλητική αδράνεια των διοικούντων, είναι ήδη σε εξέλιξη η νομική διαδικασία εκ μέρους των θιγομένων για τα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί.
ΣΕΚΕΣ
Δεν μας εκπλήσσει καθόλου που το ΣΕΚΕΣ, παρά το γεγονός ότι στη λίστα φιγουράρουν πρωτοκλασάτα στελέχη του, οι οποίοι την ίδια ώρα που εισέπρατταν την αποζημίωση, υπέγραφαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας αυτή την πράξη, έσπευσε ως συνήθως σε ρόλο κατήγορου.  
Μιας όμως και τίθενται από το ΣΕΚΕΣ τόσα ερωτήματα, θα θέσω και εγώ με τη σειρά μου μερικά τα οποία θα ζητήσω μάλιστα να απαντηθούν επισήμως, ώστε να ενημερωθούν και όλοι οι συνάδελφοι.
* Συμμετείχαν ναι ή όχι συγκεκριμένα στελέχη του ΣΕΚΕΣ, στη συνάντηση που έγινε μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και της SUEZ, τα οποία λίγες ώρες πριν ανακοίνωναν σε όλους τους εργαζόμενους την απόφασή τους ότι καταδικάζουν δήθεν και ότι δεσμεύονται να μη συμμετάσχουν στην εν λόγω συνάντηση;  Γιατί η Διοίκηση μέχρι σήμερα, αποκρύπτει ποιοι μετείχαν και με ποια ιδιότητα στη συνάντηση που έγινε με τους επίδοξους αγοραστές; Το ΣΕΚΕΣ δεν γνωρίζει αν ήταν τα στελέχη του εκεί ή όχι;
* Τι έχουν να πουν τα στελέχη του Προεδρείου ΣΕΚΕΣ - ΠΑΣΚΕ Συλλόγου Μηχανικών για την τοποθέτηση των 20 εκατομμυρίων στην τράπεζα Αττικής, και τα ολέθρια αποτελέσματά της; Θυμίζουμε ότι με ανακοίνωσή τους επικροτούσαν την απόφαση αυτή πριν τη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας.
* Γιατί οι συνδικαλιστές του ΣΕΚΕΣ μετατέθηκαν επιλεκτικά από τη Διοίκηση  τον τελευταίο χρόνο στον Υποτομέα Ασπροπύργου και πόσο επιβαρύνουν το μισθολογικό κόστος της ΕΥΔΑΠ, για το οποίο τόσο δήθεν κόπτονται στο ΣΕΚΕΣ, με τις μηνιαίες έκτακτες αμοιβές τους;  
* Προς χάριν της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης, ας μας πει ο συνδικαλιστής του ΣΕΚΕΣ κ. Λυμπέρης, όταν πληρώθηκε τα έξοδα του μεταπτυχιακού του αξίωσε εγγράφως από την Εταιρεία, να πληρώσει ομοίως τα έξοδα για τα μεταπτυχιακά όλων των άλλων συναδέλφων που τα πλήρωσαν από την τσέπη τους;  Ή τα περί ισονομίας εξαντλούνται μόνο στις κανονικές άδειες;  Αφού διαθέτουν στη Διοίκηση το δικαίωμα δημοσιοποίησης των προσωπικών τους δεδομένων, μπορεί να μας παρουσιάσει τις έκτακτες αμοιβές που έλαβε τα τελευταία 10 χρόνια αυτός και οι σύντροφοι του;
* Τι έχει να πει το ΣΕΚΕΣ που δήθεν ήταν αντίθετο προεκλογικά στις προσλήψεις συμβούλων, για την αναγκαιότητα και σκοπιμότητα  της πρόσληψης από τη Διοίκηση, Νομικού Συμβούλου, αμείβοντας τον με πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, ενώ έχουμε ήδη δεκαεπτά (17) άξιους δικηγόρους στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών;  Μήπως οι αμοιβές αυτές σχετίζονται με τη γνωμοδότηση του συγκεκριμένου γραφείου υπέρ της κατάργησης του εφάπαξ όλων των εργαζομένων;  Σχεδιάζουν και άλλες τέτοιες «έγκυρες» γνωματεύσεις; 
* Και τέλος, είναι ηθικό, συνδικαλιστές, επικεφαλής παρατάξεων να διορίζουν ρουσφετολογικά, στενά συγγενικά τους πρόσωπα με το που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τη Διοίκηση Παπαδόπουλου – Μπενίση, τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση για όλα τα υπόλοιπα παιδιά των εργαζομένων τα περισσότερα εκ των οποίων είναι άνεργα;  Ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τους μαζικούς διορισμούς συγγενών και φίλων αντιγράφει πιστά το ΣΕΚΕΣ και υλοποιεί η Διοίκηση και στην ΕΥΔΑΠ.  Αυτό είναι το ηθικό πλεονέκτημα που τους επιτρέπει να κουνάνε το δάκτυλο σε όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους; 
Συνάδελφοι, αυτές είναι οι πραγματικές παθογένειες, αυτό είναι το σύστημα  ΣΕΚΕΣ, που ενώ βολεύεται με όλες τις καταστάσεις, εξαπατά συνεχώς τους εργαζόμενους.  Ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσουμε είναι να τους βάλουμε στο περιθώριο μαζί με τις πρακτικές τους οι οποίες διχάζουν το προσωπικό.  Όσο περνάει από το χέρι μου δε θα επιτρέψω σε κανέναν να χωρίσει την οικογένεια των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, γιατί στα δύσκολα που έρχονται πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.