animated-greece-flag-image-0011

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Βροχή από τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα Ευθύνη του υπουργού Οικονομικών τα τιμολόγια ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ



Της Μαριάννας Τζάννε

Στον υπουργό Οικονομικών ανατίθεται η ευθύνη για την σύνταξη των τιμολογίων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τα υδατορέματα και άλλες πολεοδομικές διατάξεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με βάση τη ρύθμιση μέχρι τις 31 Ιουνίου του 2015, η τιμολογιακή πολιτική του νερού στα δύο πολεοδομικά συγκροτήματα της χώρας είναι ευθύνη του υπουργού Οικονομικών μετά από πρόταση του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων. Από την 1 Ιουλίου του 2015 τα τιμολόγια ύδρευσης –αποχέτευσης για διάφορες κατηγορίες καταναλωτών καθορίζονται από τον Γενικό Γραμματέα Υδάτων μετά όμως από διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων θα πρέπει να αιτιολογούνται οι διαφωνίες και να δημοσιεύονται μαζί με την απόφαση στο φύλλο της κυβέρνησης. Στην πραγματικότητα το νέο νομοσχέδιο «βομβαρδίστηκε» από τροπολογίες υπουργικών εξυπηρετήσεων και αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη κοινοβουλευτική κόντρα μεταξύ του νεοκλεγέντος αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά με τον τσάρο της οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Αφορμή υπήρξε η απόσυρση τροπολογίας από την πλευρά του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ διάταξης σχετικά με την παράταση που δινόταν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 για την επιβολή κυρώσεων στους υπόχρεους τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης σε πετρελαιοειδή προϊόντα (άσφαλτο, υγραέριο-LPG, λιπαντικά) αλλά και άλλων ρυθμίσεων που αφορούσαν το απόρρητο της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και την τιμολόγηση του νερού. Τελικά οι ρυθμίσεις επανήλθαν με απόφαση του κ. Στουρνάρα.  
Ταυτόχρονα με άλλη τροπολογία χορηγείται παράταση στις  τεχνικές εταιρείες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συγχώνευσης δραστηριοτήτων, αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων ή να δημοσιεύσουν προσωρινές οικονομικές καταστάσεις.
Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα μείωσης των εγγυήσεων καλής εκτέλεσης σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις που απαιτούν αντίστοιχες εγγυήσεις αλλά και στις συμβάσεις που δεν έχουν επιστραφεί. Στόχος της ρύθμισης είναι να ενισχύσει την ρευστότητα στις εργοληπτικές εταιρείες και να επιτευχθεί η ελάφρυνση από τα βάρη των πρόσθετων εγγυητικών επιστολών.
Σημειώνεται ότι με ξεχωριστές τροπολογίες που πέρασε ο κ. Ταγαράς προβλέπεται ότι πολεοδομικές πράξεις όπως όροι δόμησης, χρήσεις γης, ρυμοτομικά σχέδια που θεσπίστηκαν  από αναρμόδιο όργανο που έκρινε το ΣτΕ (π.χ αποκεντρωμένες διοικήσεις) θα εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα και οι οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί θα θεωρούνται νόμιμες.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να στεγάσουν τις υπαίθριες πισίνες τους με ελαφρές κατασκευές και να παραταθεί η άδεια λειτουργίας των σχιστολιθικών λατομείων, με δυνατότητα άμεσης τακτοποίησης διακατεχόμενων με το δημόσιο ιδιοκτησιών.

Πηγή: Ευθύνη του υπουργού Οικονομικών τα τιμολόγια ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ | newmoney.gr