animated-greece-flag-image-0011

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ζημιές για 7 στις 10 εισηγμένες επιχειρήσεις

Επτά στις δέκα εισηγμένες επιχειρήσεις κατέγραψαν ζημιές για δεύτερη συνεχή χρονιά εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ζημιές για 7 στις 10 εισηγμένες επιχειρήσεις
Σε σύνολο 233 εταιρειών που έδωσαν στη δημοσιότητα τα ετήσια οικονομικά τους μεγέθη, οι 161 παρουσίασαν αρνητικά αποτελέσματα, εκ των οποίων 63 επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές άνω των 10 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, 72 εισηγμένες ένιωσαν λιγότερο το ασφυκτικό κλίμα που επικρατούσε στην εγχώρια οικονομία και σημείωσαν κέρδη.
Η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και ο υπεύθυνος ανάλυσης της εταιρείας κ. Μάνος Χατζηδάκης έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τα μεγέθη των εταιρειών. Η ανάλυση των στοιχείων έφερε στο φως ζημιές ύψους 6,6 δισ. ευρώ για το σύνολο των εταιρειών. Ο κύκλος εργασιών είχε ελαφρά πτώση κατά 0,3% και υποχώρησε στα 76 δισ. ευρώ.
Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε σημαντικό βαθμό από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος πλέον εμφανίζει τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε ζημιές ύψους 2,1 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 1 δισ., η Eurobank 1,4 δισ. και η Τράπεζα Πειραιώς μόλις 509 εκατ. ευρώ.
Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων έριξαν το βάρος στις εξαγωγές, αφού η εσωτερική αγορά κατέρρευσε λόγω της κρίσης. Επίσης επιδίωξαν τη μείωση του τραπεζικού τους δανεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιτελεία των δύο διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Μότορ Οϊλ) για να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τη μείωση της κατανάλωσης έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις ξένες αγορές. Οι κινήσεις αυτές έδωσαν στις εισηγμένες έσοδα 2,2 δισ. ευρώ. Πάντως, οι πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε ήταν ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, η Folli-Follie, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η Jumbo και ο ΟΤΕ, που παρέμεναν σε κερδοφορία.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ethnos.gr