animated-greece-flag-image-0011

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αβεβαιότητας συνέχειαΤρίτο πακέτο βοήθειας προ των πυλών


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ


Αχαρτογράφητα – κατά την προσφιλή έκφραση του Γ. Παπανδρέου – παραμένουν τα νερά στα οποία αρμενίζει το (θαλασσοδαρμένο) ελληνικό καράβι, παρά το PSI και τις θριαμβολογίες.

Ενώ η χώρα οδεύει προς την εκλογική αναμέτρηση, ουδείς δείχνει διατεθειμένος να δεσμευτεί για το μέλλον, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.

Μιλώντας στην Παρασκευή στην ιταλική οικονομική εφημερίδα «Ιλ Σόλε 24 Ώρες», ο κ. Παπαδήμος είπε πως η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην χρειαστεί και τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τελείως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορεί να χρειαστεί κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας, αλλά πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο», δηλώνει, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα ίσως να μην καταφέρει να επανέλθει στις αγορές, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.

Ο ίδιος αποδίδει αυτή την αβεβαιότητα στο γεγονός πως «είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνθήκες στις αγορές και οι προσδοκίες το 2015».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην τσεχική εφημερίδα Noviny Lidove, δήλωσε το Σάββατο πως η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία να ξεπεράσει την κρίση μετά τη συμφωνία της ΕΕ και των ιδιωτών πιστωτών για την αναδιάρθρωση του χρέους της αλλά της μένει ακόμη «πολύς δρόμος να διανύσει», καθώς έχει διανύσει «ένα μικρό τμήμα του».

Όσο για τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί στην Ελλάδα, υποστηρίζει πως θα αποδώσουν καρπούς «με την πάροδο του χρόνου», υπερασπιζόμενη ουσιαστικά τη στρατηγική της τρόικας και υποστηρίζοντας πως με την μείωση του κατώτατου μισθού « η Ελλάδα θα μπορεί να ανταγωνιστεί γειτονικές της χώρες, για παράδειγμα στον τουρισμό».

Την ίδια ώρα, στη χώρα της η κ. Μέρκελ δέχθηκε αυξήσεις, προκειμένου να αποφύγει κοινωνικές αναταραχές.

Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στη Γερμανία θα πάρουν αύξηση 6,3% στις αποδοχές τους για μια περίοδο 24 μηνών.

Η συμφωνία κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μπει τέλος στα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς Πέτερ Φρίντριχ που ηγείτο των συνομιλιών της κυβέρνησης έλαβε μέρος σε ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στο Πότσδαμ με το συνδικάτο ver.di, ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία που εκπροσωπεί δύο εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και διεκδικούσε αύξηση 6,5%, έχοντας απορρίψει κυβερνητική πρόταση για αύξηση 3,3%.