animated-greece-flag-image-0011

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Σαμαράς: "Τέτοια συναίνεση δεν δίνω"

 
Δεν προσφέρει συναίνεση στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς όπως έκανε σαφές στις δηλώσεις του μετά την συναντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Τέτοια συναίνεση δεν δίνω"  είπε απερίφραστα ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "σε αυτή την αποδεδειγμένα λάθος συνταγή του μνημονίου δεν πρόκειται να συμφωνήσω".  Εξηγώντας την άρνησή του ο κ. Σαμαράς ανέφερε:  "Σήμερα υποβάλλουν τον ελληνικό σε νέες θυσίες χωρίς καμία προοπτική, η κοινωνία αναζητεί συναίνεση στην αλλαγή κατεύθυνσης όχι συμφωνία κορυφής για να παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο, κάτι τέτοιο αφηνει έξω την κοινωνία. Τέτοια συναίνεση δεν δίνω". Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι η λύση για το αδιέξοδο είναι η πρόταση πρόταση που κατέθεσε στο Ζάππειο 2  "αν δεν υπάρξει δημιουργικό σοκ με μείωσης φόρων σε συνδυασμό με μείωση σπατάλης στο κράτος και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα Επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα υπάρξει. Με το Ζάππειο 2 υπέδειξα τον δρόμο της Επανεκκίνησης της οικονομίας και Επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου. Η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει επανεκκίνηση και δεν σκέφτεται να κάνει επαναδιαπραγμάτευση, επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος που ξεπερνά τα όρια αντοχής της οικονομίας και του λαού μας. Εμείς παραμένουμε αντίθετοι και προωθούμε την Επανεκκίνηση ως μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση".

Ο κ. Σαμαράς έκανε κριτική στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση επιβαρύνει την Οικονομία με νέους φόρους, παραλύει έτσι την τελευταία παραγωγική ικμάδα του τόπου, φέρνει περισσότερη ύφεση, όχι μικρότερα ελλείμματα". Κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου ότι "επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή εν όψει διαπραγματεύσεων με την Τρόικα" και προαναγγέλλει νέες φοροεπιδρομές νέες οριζόντιες περικοπές σε βάρος όσων πλήρωσαν και δεν αντέχουν άλλο". Αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της δικής του πολιτικής: "Υπενθυμίζω ότι το βασικό συστατικό της πρότασής μας για την Επανεκκίνηση τηςοικονομίας είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών ιδιαίτερα όταν η ασφυξία της αγοράς οφείλεται στην πολιτική της άγριας υπερ-φορολόγησης των πάντων". Εξέφρασε δε επιφυλάξεις ακόμη και στα πιθανά σημεία σύγκλισης με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: "Μόνο καινούργιο στοιχείο της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι αποκρατικοποιήσεις, όμως σε πολλές περιπτώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οδηγούνται σε εκποίηση χωρίς αναπτυξιακή διάσταση και με πενιχρά αποτελέσματα σε διαλυμένο χρηματιστήριο. Είμαστε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά είμαστε αντίθετοι στην βιαστική εκποίηση και στα μέτρα ταμειακού πανικού".

Αποτιμώντας τα μέχρι στιγμής μέτρα της κυβέρνησης είπε:  "Υπάρχουν μεμονωμένα θετικά στοιχεία όπως οι συμβάσεις εκμετάλλεσης λιμανιών και αεροδρομίων τα οποία προτείναμε από τον Δεκέμβριο του 2009 όπως και η διαφαινόμενη πρόθεση του κ. Παπανδρέου να υιοθετήσει και κάποιες προτάσεις μας από το Ζάππειο 2 όπως τα αυθαίρετα και ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων ή η εργασιακή εφεδρεία. Όμως λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν λύση". Τέλος ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι "κανένας στην κυβέρνηση δεν δίνει καμία εξήγηση γιατί η συνταγή μέχρι τώρα απέτυχε και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις θυσίεςπου πήγαν χαμένες".